POLÍTICA INTERNACIONAL i DEFENSA

Fins a l’independència

A.12.1 Reforçament dels àmbits de cooperació més enllà de la UE. Establiment de contactes amb l’EFTA i altres instàncies.

A.12.2 Activació, a través dels casals catalans a l’exterior, de l’aportació cultural dels catalans en la diàspora.

 

L’Estat independent que volem

B1.12.1. Enfortiment i consolidació de l’associació transatlàntica on Catalunya esdevingui un actor més, amb estreta col·laboració en termes de seguretat i defensa amb els Estats Units. Integració directa com a estat independent a les estructures de l’OTAN amb estreta col·laboració amb la resta de membres.

B1.12.2 Creació de noves aliances geopolítiques bo i respectant la visió transatlàntica de les relacions internacionals de Catalunya, en el benentès que tenim, també, la necessitat de teixir noves aliances amb països amb els quals compartim interessos estratègics.

B1.12.3 Treball a favor de desenvolupar una concepció de la Unió Europea com una comunitat de pobles i nacions que lliurement i a través del dret a l’autodeterminació han decidit d’incorporar-se a aquest projecte institucional europeu. Opció de realitzar un referèndum per revisar el grau de satisfacció en relació a la pertinença a la Unió Europea.

B1.12.4 Impuls al redimensionament de la Unió Europea amb l’eliminació de qualsevulla regulació que no hagi estat aprovada per canals totalment democràtics, tant a nivell europeu com a nivell de la Nació Catalana. Proposta d’enfortiment i redefinició del Parlament Europeu com el legítim representant dels pobles d’Europa. Eliminació de regulacions que no hagin estat sancionades pel Parlament Europeu.

B1.12.5 Treball a favor perquè el sistema institucional de la Unió Europea s’ajusti al procediment intergovernamental actual i abandoni la idea d’un federalisme amb un poder omnipresent de Brussel·les. Valoració de la conveniència de seguir formant part de la Zona Euro.

B1.12.6 Impuls de la concepció de la Unió Europea com una comunitat de pobles i nacions que lliurement i a través del dret a l’autodeterminació han decidit d’incorporar-se a aquest projecte institucional europeu. Plantejament opcional de realitzar qualsevol tipus de referèndum per revisar la satisfacció amb la pertinença a la Unió Europea.

B1.12.7 Enfortiment de l’europeisme de la societat i de les institucions de Catalunya en el benentès que Europa és una idea de civilització que va més enllà de les estructures de la Unió Europea actual, i que es remunta a temps immemorials amb el llegat de la Grècia hel·lènica antiga, la civilització de Roma i la tradició judeocristiana.

B1.12.8 Compromís europeista i de lligam amb les institucions de la Unió Europea però amb l’assumpció de la necessitat de mantenir un esperit crític tant en base als valors comuns de la llibertat i la democràcia, com als interessos i necessitats de Catalunya com a nació lliure i independent.

B1.12.9 Reconeixement del naixement de tots aquells Estats que responguin a l’existència d’una nació que procura el respecte a la seva identitat i a la conservació del seu llegat històric, cultural i econòmic, i que ho hagin exercit a través del principi democràtic del dret a l’autodeterminació.

B1.12.10 Restabliment i desplegament de la política internacional i d’acció exterior amb l’enfortiment de les competències, funcions i pressupostos del departament responsable. Restabliment, consolidació i ampliació de la xarxa de les delegacions del Govern a l’exterior per tal de seguir promovent els interessos de Catalunya al món i de participar dels grans debats globals com a actor independent.

B1.12.11 Creació d’un cos diplomàtic per a l’acció exterior amb funcions de defensar la identitat nacional, projectar l’economia i defensar la nostra cultura.

B1.12.12 Creació d’un programa de beques per a la formació de tècnics en diplomàcia i relacions internacionals en centres d’ensenyament superior a l’estranger, especialment als Estats Units, el Regne Unit i Alemanya, per a la creació posterior d’un cos diplomàtic català depenent del Govern de la Generalitat, el qual treballarà per enfortir la posició de Catalunya com a actor internacional.

B1.12.13 Fundació i impuls de l’Occitanoromània, un espai d’afinitat identitària i de relacions humanes i comercials de caràcter supranacional basat en la germania lingüística i històrica de la Nació Catalana i Occitània (a imatge i semblança d’espais d’afinitat identitària com ara la Hispanidad o la Francophonie).

B1.12.14 Articulació i lideratge d’un espai geogràfic d’influència històrico-cultural, econòmic i polític promogut per Catalunya i que aglutini internacionalment tots els pobles romànics de l’eix atlàntic-mediterrani-alpí (l’Occitanoromània abans dita), la Savoia, el Piemont, la Llombardia, el Vènet, la Suïssa romanx, el Friül, l’Emilia-Romanya, a més de les illes de Còrsega, Sardenya i Sicília. Catalunya pot esdevenir un territori primus inter pares en col·laboració amb la resta fent servir instruments com l’Institut Ramon Llull.

B1.12.15 Desenvolupament d’una acció per a la cooperació pública internacional que posi èmfasi en les polítiques en origen i que prioritzi la capacitació agrària, l’educació i la formació professional, el foment del crèdit local i el control demogràfic dels actors implicats. Compliment com a mínim del 0’7 % de la despesa pública en polítiques de desenvolupament exterior.

DEFENSA I SEGURETAT NACIONAL

B2.12.1 Creació d’un sistema de defensa amb un Exèrcit i un Servei d’Intel·ligència, amb els recursos econòmics que calgui per a garantir la seguretat nacional.

B2.12.2 Intensificació del combat preventiu contra el terrorisme globalitzat, les màfies i el cibercrim. Activació de les mesures que calgui per a eradicar les doctrines totalitàries que posen en perill la seguretat nacional.

B2.12.3 Creació d’una indústria de defensa catalana i de reserves estratègiques. ,

B2.12.4 Les forces armades seran professionals, no de lleva. Per atraure els millors homes i dones, els salaris i les condicions seran competitius, amb un alt nivell d’educació, universitària per als oficials, batxillerat per als sots-oficials, i secundària obligatòria per a la classe de tropa.

B2.12.5 Per tal de comprometre els civils en la defensa nacional, es donarà formació tàctica i en l’ús d’armes al conjunt de la població catalana entre 20 i 45 anys. També, als majors d’aquesta edat que ho demanin.

B2.12.6 Un contingent de soldats no serà voluntari, sinó de lleva. S’estipularà el servei militar obligatori per a aquells joves, nois i noies, que al moment de fer 20 anys no tinguin contracte de treball o no hagin cotitzat almenys 24 mesos d’ençà que van entrar a l’edat laboral. La matrícula en un grau d’estudi superior o mitjà eximirà d’aquesta obligació. També es podrà fer de manera voluntària. La retribució mensual d’aquest servei militar serà equivalent al salari mínim interprofessional. Es respectarà l’objecció de consciència dels nois i noies en qüestió, i com a alternativa hauran fer prestació social substitutòria en benefici de la comunitat.

B2.12.7 Creació d’una Agència Nacional de Seguretat Exterior, depenent directament de la Presidència del Govern de la Generalitat, la qual tindrà les funcions de la ciberseguretat amb l’exterior, la seguretat de fronteres i els serveis d’informació exteriors.