Comunicat del FNC sobre el saqueig dels ajuntaments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fa pocs dies, un acord del govern espanyol amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) va donar el vist-i-plau a la requisa per part d’Espanya dels romanents dels ajuntaments. D’aquest excedent, aconseguit gràcies a la bona gestió dels consistoris, tan sols el 35 % podrà ser reinvertit als municipis en els dos anys vinents, i sempre que segueixin les normes imposades per Espanya.

El FNC considera que es tracta d’una excusa més per tal de justificar el saqueig dels recursos econòmics catalans. A més, el govern espanyol no ha volgut consensuar aquesta mesura ni amb el govern, ni amb els partits, ni amb els ajuntaments catalans.

Així mateix, creiem que es tracta d’un nou pas en el procés de recentralització administrativa i fiscal d’Espanya i que, un cop més, es penalitza la bona gestió pública.

Encara que la proposta aprovada inclou la devolució en deu anys dels diners requisats, el FNC considera que no es pot consentir que aquells ajuntaments que han aconseguit estalviar, ja sigui perquè han recaptat més o perquè han gestionat millor els seus recursos, vegin minvats els seus romanents per evitar la fallida d’un estat que no gestiona bé el seu pressupost.

Denunciem que Espanya utilitzi els ajuntaments com si fossin sucursals bancàries i rapinyi els fons que tant calen als consistoris en aquests moments de crisi sanitària i social. I considerem que aquest tipus d’actuacions desincentiven la bona gestió pública. Si l’Estat espanyol s’emporta el estalvis municipals, molts ajuntaments preferiran no tenir-ne i recorreran a l’endeutament per a finançar-se.

Com deixem clar al punt 10 del nostre decàleg, la Catalunya autònoma de les quatre províncies és sotmesa a un saqueig  fiscal sostingut de més de 16.000 milions d’euros l’any, equivalent al 40 % de tots els impostos recaptats. La resta de la Nació Catalana pateix un saqueig semblant. Espanya ens roba. I no es pot permetre que a aquest robatori ja consumat s’hi afegeixin els 4.000 milions d’euros que el Tribunal de Comptes considera que constitueixen el romanent dels ajuntaments catalans.

Així doncs, ens reafirmem en la convicció que cal declarar la independència per aturar aquest saqueig i invertir el 100 % dels nostres impostos a generar riquesa a Catalunya, reduir la pressió fiscal, millorar l’educació, la sanitat i garantir la seguretat nacional.

Col·laboreu amb el FNC