Comunicat del FNC sobre la llibertat educativa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Recentment, la conselleria d’Educació ha anunciat que retirarà el concert a les escoles diferenciades en una decisió que el FNC considera maniquea i de caràcter purament ideològic.

LA UNESCO AVALA DIFERENTS MODELS

Recordem que la UNESCO, en el text de la Convenció relativa a la Lluita contra les Discriminacions en l’Àmbit de l’Ensenyança (desembre de 1960) -que Espanya va ratificar el 1969-, avala tant el model d’escola mixta com el d’escola diferenciada, així com altres models educatius que prioritzen diferents sistemes d’ensenyament (experimental o de contingut més teòric), i fins i tot la possibilitat de triar entre una escola confessional o una d’aconfessional.

UNA DECISIÓ DELS PARES

Al FNC creiem que la ciutadania de Catalunya es prou madura per triar lliurement el tipus d’educació que vulgui per als seus fills i que tots els models són acceptables, sempre que s’hi respectin els valors i principis occidentals d’igualtat, llibertat individual i respecte mutu.

No ens posicionem ni a favor ni en contra de cap dels models existents, que entenem com una manera de donar opcions als pares.

La tasca de l’Administració és garantir que els nens assoleixin un mínim de coneixements en una sèrie de camps, de manera que quan acabi l’etapa d’escolarització puguin afrontar la seva inserció en el món laboral i en un entorn adult. En cap cas és responsabilitat de l’administració suplir la llibertat de decisió de les famílies ni dirigir-les cap a un determinat model d’escola per la via de limitar-ne el finançament.

ELS CONCERTS S’HAN DE DONAR AMB CRITERIS EDUCATIUS

Els diners que el govern destina als concerts educatius provenen de la ciutadania, i el criteri per concedir-los no hauria de ser mai el tipus d’escola. En aquest sentit, al FNC entenem que les recents declaracions del conseller Bargalló anunciant la retirada de concerts a les escoles diferenciades són un atac ideològic a la llibertat de tria dels pares. I que l’única conseqüència d’aquesta retirada de concerts serà negar l’accés de les persones més desafavorides a determinats models educatius.

L’ESCOLA QUE VOLEM

Cal actuar contra aquelles escoles que incompleixen els principis fonamentals que ens defineixen com a societat i treballar per una escola que persegueixi l’excel·lència. I cal actuar també per garantir que totes les escoles de Catalunya tinguin el català com a llengua vehicular. Però això és quelcom que s’ha de fer independentment del tipus d’escola i no solament en aquella que no és ideològicament afí a l’actual govern.

Per tant, reiterem la necessitat d’una Catalunya independent amb una educació plenament en català i total llibertat d’elecció de sistema educatiu per a les famílies, on el sistema de finançament permeti aquesta tria a pares de totes les classes socials.

#FemFront per la #LlibertatEducativa

Fes Front per l’Estat Català