Comunicat oficial del FNC sobre la retallada de l’occità en l’ensenyament secundari francès

Occitania_Catalunya
Facebook
Twitter

El FNC considera que la retallada de l’occità en l’ensenyament secundari públic anunciat pel govern de Macron és un nou atac del supremacisme francès contra les cultures diferents sota el seu domini.

Per tant, demanem al govern de la Generalitat de Catalunya que, en nom dels aranesos i de tots els catalans, protesti oficialment en defensa dels drets dels occitans de poder accedir a l’estudi de la seva llengua.

 

Barcelona, 3 de juny de 2020

Fins ara menys de l’1% dels infants occitans tenien accés a l’ensenyament públic de l’occità. A partir d’ara, una nova llei del govern de Macron ha decidit de liquidar el poc occità que es podia cursar en l’ensenyament secundari.

El FNC vol expressar la seva solidaritat amb l’occitanisme davant de la nova mesura que vol potenciar l’ensenyament bilingüe en llengües estrangeres en el cicle de secundària en detriment, per raons pressupostàries, de l’ensenyament bilingüe en occità. La mesura afectarà, sobretot, centres d’Aquitània i de Tolosa de Llenguadoc, i abocarà encara més a la marginalitat una les dues llengües pròpies de Catalunya.

Sempre s’ha destacat que el principal tret identitari de Catalunya és la llengua; que si perdem la llengua, ho perdem tot com a catalans. El català i l’occità comparteixen grup lingüístic, l’occitano-romànic. Aquest vincle va més enllà de la lingüística.

A diferència de les nacions que ens ocupen i dominen, que han articulat políticament espais supranacionals d’afinitat identitària com la Hispanidad o la Francophonie, Catalunya no s’ha preocupat encara de bastir un espai semblant amb traducció política, un espai que lògicament s’hauria de basar en aquesta identitat compartida occitano-romànica.

En el seu ideari per a l’Estat independent que volem, el FNC té dos punts relatius a Occitània i a l’occità que el diferencien de la resta de partits catalans:

C.1.2 La Vall d’Aran, vinculada voluntàriament a Catalunya de fa segles, esdevindrà dins l’Estat Català el primer territori occità lliure. Catalunya assumirà, des de la Vall d’Aran, el llegat polític de la Nació Occitana.

C.1.3 El català serà la llengua oficial de Catalunya, i l’occità, de la Vall d’Aran.

Què volen dir aquests dos punts?

Que el FNC entén l’Estat Català independent com la llar nacional dels catalans, però també com la llar nacional dels occitans, a través de la Vall d’Aran. Per tant, per al FNC res del que passi a Occitània és aliè o estranger; pels vincles lingüístics reconeguts científicament, que no són altra cosa que l’expressió de vincles històrics i culturals seculars.

Amb Occitània constituïm una civilització comuna i pròpia, i si bé ara per ara no compartim projecte polític, Catalunya i les seves institucions, per afinitat i responsabilitat envers els catalans aranesos, no es poden desentendre dels atacs a la identitat occitana per part del supremacisme francès.

Només si pressionem les administracions estatals, regionals, departamentals i locals franceses podrem defendre l’educació en occità. El FNC mai renunciarà a la defensa de les llengües d’Occitània i Catalunya.

Per tot això, el FNC demana al govern de la Generalitat de Catalunya que, en nom dels aranesos i de tots els catalans, protesti oficialment contra aquest nou atac a la identitat occitana per part del govern de la República Francesa presidit per Macron.

Per més informació llegiu la notícia (Aquí)

Per Occitània i per Catalunya, #FesFront!

Fes Front per l’Estat Català

Col·laboreu amb el FNC