Comunicat oficial del FNC sobre el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya

Tancament Nissan per voluntat política
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

El FNC considera que el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya respon a la voluntat política del govern d’Espanya i a la deixadesa i inoperància del govern autonòmic.

El tancament de les plantes de Nissan a Catalunya és la contrapartida negociada per Rodríguez Zapatero el 2009 per garantir que Renault invertís 500 M€ a la seva planta de Valladolid.

Barcelona, 28 de maig de 2020,

El FNC vol manifestar la seva solidaritat amb els treballadors catalans de les plantes de Nissan a Catalunya. Així mateix, volem mostrar la nostra profunda preocupació pels efectes que aquests tancaments puguin tenir en la indústria auxiliar automobilística catalana; formada majoritàriament per petites i mitjanes empreses de capital nacional.

El FNC considera que el descens sobtat en un 91 % de les vendes d’automòbils a Espanya fruit del confinament, l’Estat d’alarma i la gestió de la crisi del COVID-19, no és un argument suficientment sòlid per justificar el tancament de totes les plantes de Nissan a Catalunya, ja que aquesta davallada ha afectat totes les marques automobilístiques per igual.

El tancament de Nissan és la crònica d’una mort anunciada. Respon a la voluntat política del govern d’Espanya i a la deixadesa i inoperància del govern autonòmic. El FNC vol recordar que el 2009 l’aleshores president del govern espanyol Rodríguez Zapatero (PSOE) va mitjançar personalment amb la direcció de Renault en favor de la seva planta de Valladolid, en detriment d’altres plantes que el mateix grup mantenia a CatalunyaAixí, Zapatero va aconseguir una inversió de 500 M€ per a la planta de Renault a Valladolid, mentre ignorava deliberadament les peticions que arribaven de les plantes de Nissan a Catalunya, que, recordem-hopertanyen al mateix grup Renault.

Aixídeu anys després del viatge de Zapatero a França constatem que la contrapartida acceptada pel govern espanyol amb la finalitat que Renault invertís 500 M€ a Valladolid no era altra que el tancament de totes les plantes de Nissan (Grup Renault) a Catalunya. Ara els mitjans de comunicació espanyols ens volen fer creure que la decisió del tancament de Nissan a Catalunya s’ha pres al Japó, quan en realitat la direcció japonesa de Nissan es limita a respondre a les directrius estratègiques globals del Grup Renault-Nissan-Mitsubishi acordades amb Zapatero.

Així mateix, el FNC constata que aquest no és un cas aïllat. Durant els deu anys immediatament anteriors a la crisi de 2008 es varen produir més de 9.100 tancaments i deslocalitzacions d’empreses industrials de Catalunya per instal·lar-se majoritàriament a Madrid. Aquest fenomeés el fruit de la mateixa política centralista que va absorbir bona part del sistema bancari català durant la darrera crisi econòmica.

Finalment, el FNC considera que la política de captació d’inversions estrangeres impulsada tant pel govern d’Espanya com pel govern sucursalista català és errònia i, fins i tot, contraproduent.

En primer lloc, perquè orienta les ajudes, els incentius i les subvencions a grans multinacionals estrangeres, en comptes de concentrar-se a incentivar la inversió privada local i afavorir la petita i mitjana empresa amb capital nacional català. A la pràctica, això suposa la substitució de la iniciativa privada nacional per la obertura dels nostres mercats als grans fons globals d’inversió, la qual cosa limita el creixement de les nostres empreses i hipoteca la seva capacitat d’expansió en els mercats globals.

En segon lloc, perquè condemna els productors nacionals a operar en règim de subcontractació per a empreses estrangeres, quan haurien de ser el fonament de la nostra societat i de la nostra economia. Així, la política econòmica i industrial de l’Estat espanyol ha destruït la classe mitjana i ha minat la seva capacitat emprenedora i inversora en favor d’interessos globalistes.

En conclusió, el FNC considera que els incentius a les inversions estrangeres només són positius quan no perjudiquen la indústria nacional i sempre que es condicionin a la seva permanència en el territori. Per aquest motiu, el FNC considera que la indústria catalana necessita un Estat independent abans que no ens trobem sense fàbriques, ni classe mitjana, ni llocs de treball que defensar. Però, ara per ara, lclasse política catalana ens fa de tap per aconseguir-lo.

#FesFront per l’economia productiva de l’#EstatCatalà

Fes Front per l’Estat Català