ROBATORIS AL CAMP CATALÀ: LA PAGESIA N’ESTÀ FARTA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Joaquim Rovira Xaubet 

Què passa al camp català, i de fa molt de temps? Doncs que els pagesos i propietaris forestals estan més que tips que forasters entrin a les seves propietats i se’ls emportin tot el que es pot arreplegar i carregar en un cotxe: eines, collites, motocultors, bombes d’aigua, etc. 

La gent de pagès es troba amb robatoris constants dia rere dia i pateixen les conseqüències que comporta una situació com la descrita. Ens referim a la impotència i la desesperança de veure com et prenen i fan malbé el que és teu i que costa tant de guanyar, sense que puguis evitar-ho. Això és el que passa ja fa massa temps en moltes poblacions de l’Alt Empordà i a altres comarques de Catalunya, perquè aquesta problemàtica és extensible a tota la Catalunya agrària.  

Se sap que són grups organitzats de marroquins que actuen amb violència, malmeten els camps i roben tot el que poden al seu pas per agafar, sense cap mena de permís, grans quantitats de llentiscle, un arbust que ja fa anys que és recollit furtivament per a vendre’l a diferents països i per a usos diversos. No dubten, si cal i sense cap mena d’escrúpol, de plantar cara als pagesos i faltar-los al respecte. Fins i tot s’han donat casos d’agressions físiques amb cops de puny. 

Aquests delinqüents, per accedir al llentiscle, aixafen camps i tallen filats. Això fa que s’escapi el bestiar, amb la perillositat i els maldecaps que suposa als propietaris i veïns. 

Fa poc, un pagès de l’Alt Empordà es va posar en contacte amb el FNC per fer-nos coneixedors d’aquesta situació insostenible, per llarga en el temps i davant la passivitat de les autoritats polítiques i policials. Ja no poden més. Desesperats, se senten indefensos i no es volen resignar a viure amb aquest neguit diari. Alerten que, a part de gossos, els pagesos solen tenir escopetes a casa, i no volen ni pensar què podria passar en cas d’un escenari de tensió i nervis com, d’altra banda, ja ha succeït en alguna ocasió d’enfrontament amb els lladres. 

La policia de Catalunya no sempre ha respost als requeriments dels propietaris, o si hi ha anat tan sols han pres nota del nom del conductor i han deixat que se n’anessin els qui no portaven passaport, tot i que darrerament sembla que estan més amatents. Els agents rurals tampoc no donen suport als pagesos; segons paraules textuals seves, “si no roben llentiscle en un espai natural protegit has de trucar als mossos”. 

Ja n’hi ha prou! Prou de no tenir cura de la nostra pagesia! De què serveixen uns polítics a qui paguem el sou si no saben ajudar els seus veïns? Per què els Mossos d’Esquadra no actuen i són acusats pels pagesos de passivitat després de posar les pertinents denúncies? Hem de continuar patint una situació de facto de fronteres obertes i, per tant, insegures? No podem fer com qualsevol societat madura i civilitzada i tenir controls fronterers eficaços? 

En alguns pobles, els ciutadans s’han començat a organitzar i han recuperat la figura del sometent, fan guàrdies i vigilen el territori per foragitar aquests espoliadors, feina que, en principi, hauria d’anar a càrrec de l’Administració, sigui amb agents rurals o amb la policia. El sometent està prohibit per culpa d’una llei proposada per Iniciativa per Catalunya i, per tant, els pagesos que vigilen les seves finques ho han de fer de manera il·legal.  

Aquesta és la república que volen els polítics actuals? La república anàrquica del campi qui pugui? Cal una regulació estricta d’una part dels forasters que, literalment, ens foten tot el que poden i més, perquè és evident que no ho podem permetre de cap manera. No pot ser que uns forasters indocumentats tinguin més drets que un propietari forestal i que la policia no faci res per no molestar les “minories”. 

En cas de governar, el Front Nacional de Catalunya (FNC) prendrà mesures de protecció i no permetrà que els actes incívics, els crims i la por envaeixin cap població catalana. Els incívics seran sancionats amb multes i sancions exemplars i dissuasives, o presó i expulsió quan escaigui.   

Qui la faci la pagarà. L’Administració s’ha de presentar com a acusació particular en agressions i furts, per petits que siguin, i les vegades que calgui. Cal generalitzar la contractació en origen dins del procés migratori per garantir-ne el desenvolupament amb totes les garanties, tant en origen com per a la societat receptora. Prou d’aquest bonisme que deixa la nostra gent desprotegida d’agressions violentes per part de forasters que no hem demanat i que no tenim per què mantenir. 

http://www.horanova.cat/denuncien-diversos-robatoris-i-actes-vandalics-en-masos-de-llado-i-cistella/ (notícia del setembre del 2020) 

Col·laboreu amb el FNC