República és una paraula buida

Salvador Bonada
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

«RES PUBLICA», cosa pública. Aquest n’és el significat descriptiu, neutre, sense característiques. Tot allò que es refereix a les relacions i a la gestió del que excedeix del particular. La República, doncs, és la interrelació d’homes lliures en la seva gestió del comú. 

Sovint ens presenten el concepte república simplement com l’oposat a la monarquia, o a qualsevol supeditació de lindividu a un poder superior. Però és un plantejament superficial i parcial d’oposició a qualsevol règim monàrquic. I tot seguit hom fa aparèixer uns mítics «valors republicans», un útil calaix de sastre on hom pot encabir qualsevol cosa. 

Aquests «valors republicans» tenen un perillós emmirallament en l’opció ideològica i política de qui els tria. I sovint pretenen identificar un ideari partidista amb l’interès general. Aquests «valors», llavors, esdevenen enemics de la república pel fet de ser un intent manipulador i castrador del lliure albir. 

Sembla que hi hagi la necessitat de definir amb tots els ets i uts el poder que ens ha de governar atribuint-li una personalitat i una manera de ser i de fer. L’estat-nació és exactament això: la construcció d’un poble homogeni definint-lo des del poder polític, al capdavall pura herència de les monarquies absolutes que havien de donar un sentit de cohesió i obediència als seus súbdits. 

Però cal tenir present que ser lliure és no tenir amo ni senyor. I d’aquesta manera d’entendre el món i de relacionar-se, se’n diu Nació. 

Nosaltres som Nació. Hem tingut Estat, ara decidim tornar a tenir-ne. 

Afortunadament república és una paraula buida, la Nació és el que l’omple de forma i significat.

Salvador Bonada