Per un nou municipalisme

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Si hom pensa en quin paper tenen els municipis d’un punt de vista nacionalista, hom podria caure fàcilment en l’error de menystenir la importància que tenen els ens locals en l’estratègia de la renacionalització i l’alliberament nacional.  

Per què pensem així? Què ens porta a menystenir i infravalorar, sovint, la tasca lloable que duen a terme les viles i municipis a favor dels seus habitants , i per tant, de la Nació sencera? 

Tot seguit, exposem algunes de les possibles causes: 

  • Manca de COMPROMÍS amb els electors:  

Massa vegades som testimonis passius d’un incompliment amb els votants que fa que aquests s’allunyin de la política municipal: batlles que a mig mandat són designats a dit pel seu partit per a ocupar altres càrrecs (ministeris a Madrid —com el cas recent de Raquel Sánchez a Gavà—, Conselleries a la Generalitat —Miquel Buch, de Premià de Mar a Conseller d’Interior—, o dobles càrrecs (i dobles sous, és clar!) —com els casos de Núria Marín de l’Hospitalet i Presidenta de la Diputació de Barcelona, o Antoni Poveda, a Sant Joan Despí, que era, alhora, senador a Madrid i vicepresident de l’AMB—). I la llista podria ser molt més llarga…! 

  • Poca COHERÈNCIA 

Sovint veiem com la simple aritmètica electoral provoca pactes municipals antinaturals (i ens atreviríem a dir, fins i tot, antiestètics!) on els partits mercadegen amb els seu pes electoral a canvi de certes quotes de poder: recordem que Núria Marín és Presidenta de la Diputació de Barcelona perquè va tenir el suport de Junts. El cas més recent també seria la moció de censura a Xavier Albiol, a Badalona, on la política del “tots contra un” va fer que ERC i Junts fessin batlle el candidat del PSC… 

  • Poca TRANSPARÈNCIA i opacitat:  

Els casos de corrupció municipal sempre han estat notoris i sonats. Viles i ciutats  arreu del país eren fa uns anys l’exemple clar del tòpic enriquiment personal de tot aquell que entrava en política municipal, amb cadenes de favors, lligams i acords poc clars amb el poder econòmic, i un llarg etcètera. En definitiva, sempre s’ha associat fàcilment (amb raó o sense) la política municipal amb trames de corrupció. I, si més no, ha planat sempre aquesta sospita.  

En conseqüència, quins haurien de ser els principis rectors en política municipal, pel que fa a aquests temes? 

Enfortir el lligam entre elector i representants municipals, amb compliments íntegres de mandat, amb la supressió de les menjadores públiques que permeten que un representant municipal exerceixi dos o més càrrecs públics 

Passar comptes regularment amb els electors. No hi ha res més transparent en la política que ser fidel als electors que t’han donat la seva confiança. Al cap i a la fi, al càrrec t’hi han posat ells, no el teu partit ni els teus interessos personals o econòmics.      

Ser coherentsNo som a la política municipal perquè sí, ni perquè vulguem tenir càrrecs i sumar regidors per acabar aliant-nos amb el primer que passi i ens prometi una regidoria o unes dietes d’assistència als plens municipals. 

 

Martí Naval 

Col·laboreu amb el FNC