La nebulosa on ens volen

mesures contra el Covid
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Amb tot el que ha passat d’ençà del 1659, del 1707, i sobretot del 2017, i cap dels tres partits processistes ha fet el pas de dir que som una nació ocupada…

En comptes de popularitzar aquest concepte, que és el real, continuen fent veure que som una comunitat autònoma maltractada i reprimida per voler votar una república on els trens arriben a la seva hora i on tothom és ben acollit.

Els fa nosa nació ocupada perquè és un concepte que ens obliga a definir-nos, i tots estan d’acord en la indefinició, en mantenir la condició de català en una nebulosa. O, més ben dit: tots estan d’acord en no qüestionar la condició de català vigent actualment. reduïda a un veïnatge administratiu fet a mida dels interessos d’Espanya. Un simple veïnatge administratiu que suplanta la nacionalitat catalana sota la coartada del lema “Som un sol poble”.

També els fa nosa el concepte minoria nacional que va fer servir Gonzalo Boye en la defensa de Quim Torra davant del Tribunal Suprem el passat 17 de setembre, perquè també ens obliga a definir-nos i a discriminar qui és què en aquest país.

Perquè els conceptes nació ocupada com minoria nacional van contra el mite jacobí i liquidacionista de la catalanitat amagat rere el som un sol poble. Perquè ambdues obliguen a delimitar la condició de català, i ja sabeu el que els tres partits processistes ens recorden constantment que “això no va d’identitats ni de banderes”.

Jo sóc partidari del terme nació ocupada; minoria nacional el veig com una bona fórmula per mantenir la identitat dins d’Espanya, sense independència, i això és inacceptable per a tot català amb una mica d’amor propi.

També podria ser que definir-nos com a minoria nacional, com ja va fer l’any passat l’ONU –un reconeixement que cap dels tres partits processistes ha volgut aprofitar– , faci més viable un nou referèndum d’autodeterminació, i per això Boye vulgui reorientar semànticament el conflicte en aquesta direcció… Però el cas és que el referèndum ja el vam fer i guanyar amb sang, suor i llàgrimes, per molt que els tres partits processistes que reneguen d’aquella victòria ens ho vulguin fer oblidar.

Entre minoria nacional i som un sol poble, millor minoria nacional. I millor encara, nació ocupada. Cap conflicte té resolució si no es verbalitza en els seus justos termes. El nostre conflicte no té resolució favorable als nostres interessos mentre el nostre demos es mantingui en una nebulosa.

Toni Babia-Privat

Membre de l’Executiva del FNC

Col·laboreu amb el FNC