El català és a la corda fluixa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

“El català va ser una llengua natural d’una zona del Mediterrani sud-occidental…”, així és com pot ser que es parli del català als llibres d’història d’aquí pocs anys si seguim en la línia actual.

Estem aquí, aturats, veient com, a poc a poc, una llengua mil·lenària, les mostres escrites més antigues de la qual són del s. XI, mor agonitzant. I no mor de manera natural, seguint la seva pròpia evolució, sinó que la maten: la història del català i dels seus parlants no és una història de flors i violes, sinó de prohibicions, persecucions, empresonaments i assassinats per a imposar la llengua castellana.

La immersió lingüística no funciona

Diuen que el català el parlem més de 10 milions de persones. Res més lluny de la realitat. Actualment el català és parlat habitualment per menys del 34 % de la població de Catalunya. I la solució que hi dóna el govern, la immersió lingüística, que ens venen com la gran salvadora de la nostra llengua, sembla més la immersió d’un submarinista sense oxigen: jo, a l’institut on vaig estudiar, mai vaig tenir una classe completament en català, ni tan sols la de llengua catalana.

Veig com tota la meva família (grans i joves) no diuen en català res més enllà del bon dia que sap tothom. I que bé em cau allò que un cosí petitó em digui que per què parlo català si estem a Espanya!

Tots som del Vallès. Algú recorda aquell gran poema de Pere Quart que deia “Com el Vallès, no hi ha res”? Doncs, sense anar més lluny, a la zona referida pocs se’l saben, o ni tan sols el coneixen.

Les classes de religió islàmica, en àrab

Malauradament, això no acaba aquí. Comencen les classes de religió islàmica a unes quantes escoles del nostre país, i quina és la meva sorpresa (o no) quan, en trucar a una de les escoles on es farà el “pla pilot”, em diuen que aquestes classes es faran en àrab. Res a veure amb la informació donada pel Govern de la Generalitat.

Estic totalment en contra d’impartir ensenyament confessional de religió a les escoles, però classes d’una matèria que no és lingüística en àrab? Per si no en tenim prou amb el castellà…

Però no ens preocupem pas. Sempre tindrem el castellà, el francès, l’àrab o l’anglès per aprendre en els llibres d’història com va morir el català, oi?

Encara ho podem canviar

No obstant, alguns hem decidit guardar unes quantes bombones d’oxigen per, quan arribi aquest moment, poder aportar un respir que faci alçar la veu a la nostra llengua i guanyar aquest embat.

Parlo del nacionalisme, una opció política que fa girar entorn de la nació la cultura, la societat, l’economia, el control de la immigració, i que és l’única opció vàlida per retornar al seu lloc la llengua catalana. Perquè els nacionalistes no ens arronsem, ni ens venem, ni enganyem.

Nosaltres tenim una clara la urgència d’un Estat Català per garantir una evolució natural, prèvia recuperació, a la llengua catalana, però per això ens cal l’ajuda de tots els catalans que cerquin una alternativa als polítics actuals.

Hem de ser a les institucions, començant pel Parlament; per això us demano a tots que firmeu la nostra campanya d’avals i també que no us atureu a les portes i que entreu a formar part del Front Nacional de Catalunya.

Caldran moltes mans i finançament. I, bé, amb una cosa o l’altra, o totes dues, segur que podeu fer pinya amb l’objectiu que fem Front a la colonització des de la vostra territorial.

#femFront en defensa del català
#femFront a la colonització

Milita al FNC!

Nacor Valenzuela
Militant del FNC

Col·laboreu amb el FNC